“Blijf niet plakken wikkel het af”
Zo begon ik een paar jaar geleden een arbeidsrechtelijke lezing voor werkgevers. Op de stoelen had ik advocatentoffees gelegd. Bij binnenkomst zag je een mix van hilariteit en verwarring. Maar ook ‘mmm lekker’, want het publiek ging lekker zitten snoepen.
Lastige kwesties schuiven we vaak eerst wat voor ons uit. Niets menselijks is ons immers vreemd. Vaak blijkt, dat als je even doorpraat er in elk bedrijf wel iets arbeidsrechtelijks speelt. Met praktische voorbeelden liet ik tijdens die lezing zien dat het goed is hier vroegtijdig iets mee te doen. Als je doorpakt, blijf je zoveel mogelijk bestuurder van eigen bus en -nog belangrijker- houd je de regie. Hoe eerder dat stuur gepakt wordt, hoe meer invloed je op de route hebt en eventueel de rechtbankroute kunt omzeilen.
Moraal van het verhaal: blijf niet plakken aan een lastige kwestie, maar wikkel het af.
Procesbegeleider
Ik realiseerde me dat deze handelwijze heel kenmerkend is voor mij. In arbeidszaken, maar ook in de andere zaken die ik doe. Doorpakken zodat werkgever, werknemer of een andere cliënt de zaak los kan laten. Natuurlijk nooit helemaal, want werken aan de oplossing is een wederkerig proces, de input van cliënten bepaalt mede het succes.
Ik neem de informatie tot mij en fungeer als filter om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Ik ben de procesbegeleider, die een plan de campagne maakt. In het actieplan probeer ik ook zoveel mogelijk de verwachtingen te managen, met daarin aandacht voor de kosten en mogelijke oplossingen.
Dat laatste hoeft niet perse altijd bij de rechtbank te liggen. Het is denken in mogelijkheden en dat kan verrassende (en soms hele simpele) acties opleveren.
Uurtje factuurtje
In mogelijkheden denken geldt ook voor de (advocaat)kosten. Daarmee bedoel ik dat het “uurtje factuurtje” steeds meer verdwijnt en gepaste oplossingen worden gezocht. Zo kan ik een totaalprijs afspreken voor een specifieke klus. Kortom factureren met oog voor de situatie.
Verbinden
Het denken in verschillende mogelijkheden maakt mijn werk afwisselend en uitdagend.
Ik heb een brede scope. Ik kan het bijvoorbeeld niet nalaten om een werkgever tips te geven als er arbeidsrechtelijke wijzigingen zijn die het bedrijf raken. Naarmate ik vaker met een werkgever samenwerk, weet ik ook steeds meer van het betreffende bedrijf en kan ik dit ook steeds beter inschatten (ook als er geen lopende zaak meer is). Deze nazorg is voor mij vanzelfsprekend.
Hetzelfde doe ik ook bij werknemers. Als ik binnen mijn netwerk een mooie vacature voorbij zie komen, kan ik het niet laten om partijen met elkaar te verbinden.
Dit zijn een paar voorbeelden van mijn werkwijze. Samenvattend: zaken met elkaar verbinden, elkaars netwerk benutten, zodat iedereen er sterker uitkomt.
Een cliënt beschreef mijn aanpak als volgt:
“Ik heb absoluut geen spijt van mijn advocaatkeuze. Wat ik heel fijn vond was je snelle reactie, of in ieder geval even een berichtje dat je mijn telefoon/mail had gezien en wanneer ik een reactie kon verwachten. Ook de uitleg wat er allemaal ging gebeuren en de persoonlijke aandacht heb ik als prettig ervaren.”