Waarom toch die zwarte jurk?

Waarom toch die zwarte jurk?

Is een veelgehoorde vraag als mensen bij mij op kantoor komen. Want ja…in de hoek van mijn spreekkamer hangt die zwarte jurk met dat witte sjaaltje (bef). Ook wel toga.

Advocaten, rechters, officieren van justitie en griffiers dragen in de rechtszaal -tijdens de zitting- ieder een toga met witte bef. In eerste instantie lijken de toga’s allemaal gelijk. Lang en zwart. Qua model en kleur zijn ze wel gelijk, maar toch zijn er kleine verschillen in uitvoering die een leek niet direct opvallen (zijden biezen of allemaal dezelfde stof, hoeveelheid plooien enzovoort).

De patronen, volgens welke de toga’s dienen te worden gemaakt, zijn in Nederland zeer gedetailleerd voorgeschreven en afgebeeld in het Koninklijk Besluit; het Kostuum- en titulatuurbesluit rechterlijke organisatie.

Maar waarom toch die toga? Het is een “erfenis” van Napoleon die voorschreef hoe de rechterlijke ambtenaren en advocaten zich dienden te kleden. De toga dient om onderscheid te voorkomen in kleding, religieuze tekens en afkomst. Dit met als doel dat een partij in een geding niet bevoordeeld of benadeeld wordt door de kwaliteit van de kleding van de rechters of advocaten of bijvoorbeeld de uiting van geloofsovertuiging door een van deze. Zwart is het symbool voor de afwijzing van ijdelheid en de witte kleur van de bef staat voor neutraliteit.

Het is dus niet zomaar. Regelmatig valt mij op dat mensen hier geen weet van hebben. Dus daarom reden om er eens bij stil te staan.